Přeskočit na obsah

Kupní síla průměrného Čecha stoupla o 12 000 korun ročně

Ostrava-Účetnictví

Disponibilní příjmy průměrného obyvatele Česka vzrostly v letošním roce o necelých 12 tisíc korun. Úroveň kupní síly se tak oproti předchozímu roku zvýšila o necelých pět procent. Nejvyšší kupní sílu mají obyvatelé Prahy, nejslabší lidé na Ústecku, vyplývá ze studie mezinárodní analytické společnosti GfK.

Obyvatelé Česka disponují příjmy v celkové výši přes 106 miliard eur. V přepočtu na obyvatele to činí v průměru 9959 eur (254 300 korun) za rok, a ČR je tak mezi 42 evropskými zeměmi na 24. místě. Ze zemí střední a východní Evropy jsou na tom lépe pouze Slovinci (18. místo) a Estonci (22. místo). Úroveň kupní síly na obyvatele v ČR dosahuje necelých 68 procent evropské úrovně.

Mezi regiony Česka panují značné rozdíly. Index kupní síly obyvatel v Praze se již několik let pohybuje okolo 30 procent nad celostátním průměrem, na opačném pólu se pohybuje Ústecký region, kde se kupní síla pohybuje na hranici 13 procent pod českým průměrem.

„Absolutně nejvyšší hodnotu kupní síly v přepočtu na obyvatele lze zaznamenat v levobřežní části Prahy (Malá Strana, Střešovice, Dejvice),” uvádí analýza.

Pro zajímavost – kromě samotné Prahy mají nejvyšší kupní sílu obyvatelé Holubic, Květnice, Jinočan a Husince. Všechny tyto obce se nacházejí ve Středočeském kraji. Na druhém chvostu žebříčku se nacházejí obce Obrnice, Bečov a Trmice, všechny jsou v Ústeckém kraji.

Nejnižší úrovně kupní síly v přepočtu na obyvatele dosahuje právě Ústecký region (87,4 procenta celostátního průměru), jde zároveň o jediný region, u kterého je průměrná kupní síla na obyvatele nižší než 90 procent českého průměru. Rozdíl mezi regionem s nejvyšší kupní silou (Praha) a nejnižší kupní silou (Ústecký kraj) se oproti předchozímu roku zvýšil o 0,5 procentního bodu. Ve všech regionech ČR kupní síla vzrostla.

Medián (střední hodnota) kupní síly okresů se pohybuje na hodnotě 96 procent celostátního průměru. Střední hodnota je taková, která při seřazení okresů podle výše kupní síly odpovídá tomu v polovině žebříčku. Na rozdíl od průměru tak údaj nevychylují extrémní okrajové hodnoty, proto jej statistici mnohdy považují za lépe vypovídající ukazatel. Pod mediánem se při měření kupní síly obyvatel pohybují zejména okresy ve východní části Česka, jižní a severozápadní Čechy.

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/kupni-sila-prumerneho-cecha-stoupla-o-12-000-korun-rocne-40302593?fbclid=IwAR02r-3toI44KZzXoKKV6ZPTl3fWnxvW_XE4YPbkeqhZUUiLjjaYR-Ok0YE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..