Přeskočit na obsah

Česko stále kraluje na špici zaměstnanosti

Graf nezaměstnanosti

V Evropské unii bylo v říjnu bez práce 6,3 procenta lidí, před rokem to bylo 6,7 procenta. Nejnižší nezaměstnanost má nadále Česko, kde ale proti září vzrostla o desetinu procentního bodu na 2,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Eurostat.

Nezaměstnanost ve vybraných zemích EU

Nezaměstnanost ve vybraných zemích EU Foto: Martin Havelka, Novinky

Nejnižší nezaměstnanost má hned po Česku i nadále Německo, a to 3,1 procenta, následované Polskem s podílem 3,2 procenta. Na sousedním Slovensku je nezaměstnanost 5,6 procenta. Nejhorší je stabilně situace v Řecku (16,7 procenta – údaj za srpen) a ve Španělsku (14,2 procenta).

Míra nezaměstnanosti v eurozóně v říjnu klesla na 7,5 procenta, je tak nejníže od poloviny roku 2008. Proti září se snížila o desetinu procentního bodu, meziročně o půl bodu.V Česku přibylo 8,5 tisíce nezaměstnaných, pořád jich je méně než lidí se dvěma pracemiEkonomika

Ve 24 členských zemích EU v říjnu nezaměstnanost meziročně klesla, nejvíce v Řecku a v Estonsku. Vzhůru zamířila jen ve Švédsku, Dánsku, Litvě a Česku.

Proti loňskému říjnu se zlepšila situace mezi nezaměstnanými ve věku do 25 let. V celé EU byl jejich podíl 14,4 procenta (loni 15,1 procenta), v rámci eurozóny 15,6 procenta (loni 16,7 procenta).

Zdroj: https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/v-eu-je-bez-prace-63-procenta-lidi-cesko-stale-kraluje-na-spici-zamestnanosti-40305382

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..