Přeskočit na obsah

Ministerstvo zhoršilo odhad růstu ekonomiky v příštím roce na dvě procenta

Ministerstvo zhoršilo odhad růstu ekonomiky.

Ministerstvo financí v nové prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v příštím roce na dvě procenta. Letos počítá s růstem o 2,5 procenta. V červencové prognóze úřad počítal letos s růstem o 2,5 procenta a příští rok o 2,3 procenta, následně v srpnu MF odhad upravilo na 2,4 procenta letos a 2,2 procenta příští rok.

Zhoršení odhadu pro příští rok souvisí podle prognózy s rizikem ohledně ekonomického vývoje v zahraničí. Letos i příští rok by přitom měl být ekonomický růst podle MF tažen výdaji domácností na spotřebu podpořenými rychlým růstem mezd.

Resort uvedl, že růst světové ekonomiky bude letos nejpomalejší od krize před deseti lety. Důvodem jsou mimo jiné obchodní války či nejistota kolem brexitu. Pro Česko je pak klíčovým faktorem zpomalení německé ekonomiky, která balancuje na pokraji recese.

Proti předchozím odhadům nová prognóza počítá s rychlejším růstem cen, průměrná inflace má být letos 2,8 procenta a příští rok 2,6 procenta.

Česká ekonomika podle zprávy vykazuje v některých oblastech zřetelné znaky přehřívání, obzvláště pak na trzích práce a nemovitostí. Firmy si stěžují na nedostatek zaměstnanců, což jim brzdí růst produkce.

Odhady ministerstva financí
(v závorce uvedeny odhady z červencové predikce)
 2018odhad 2019odhad 2020
HDP32,5 (2,5)2,0 (2,3)
Průměrná míra inflace2,12,8 (2,5)2,6 (2,2)
Nezaměstnanost2,22,0 (2,2)2,2 (2,3)

„Pokračování rychlého růstu úvěrů na bydlení a cen nemovitostí představuje makroekonomické riziko, jelikož některé domácnosti by při zhoršení ekonomické situace či zvýšení tržních sazeb nemusely být schopny úvěr splácet, což by mělo dopad i na finanční sektor,” upozornilo také ministerstvo.

Česká národní banka ve čtvrtek v nové prognóze zhoršila pro příští rok odhad růstu české ekonomiky na 2,4 procenta ze srpnových 2,9 procenta. Odhad růstu pro letošní rok ČNB nechala na 2,6 procenta.

Ekonomickou prognózu ve čtvrtek zveřejnila také Evropská komise, pro Česko letos odhadla růst HDP shodně jako MF o 2,5 procenta, příští rok předpokládá růst o 2,2 procenta.

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/ministerstvo-zhorsilo-odhad-rustu-ekonomiky-v-pristim-roce-na-dve-procenta-40302695?fbclid=IwAR1jVq2EkZFBG6Fxbj_bZR6x1LMaxhiosNT5-EyuSwnr2YwG1PVNzP19UiA

https://www.facebook.com/ostravaucetnictvi/?ref=bookmarks

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..