Přeskočit na obsah

Zpomalení světového obchodu má nejtvrdší dopad na EU

Pokles světového trhu

Zpomalení světového obchodu má nejtvrdší dopad na Evropskou unii, která se kromě negativních důsledků obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou potýká rovněž s nejistotou kolem odchodu Británie z EU a s útlumem německého průmyslového sektoru. Napsal to ekonomický deník Financial Times (FT), který vychází z analýzy údajů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Export z EU se ve třetím čtvrtletí snížil proti předchozím třem měsícům o 1,8 procenta, zatímco import klesl o 0,4 procenta. Pokles dovozu a vývozu zaznamenaly všechny velké ekonomiky EU. Propad exportu v EU byl mnohem výraznější než pokles o 0,7 procenta, který vykázala celá skupina největších ekonomik světa G20, uvedly Financial Times.

„Evropský obchod výrazně ovlivňuje nejistota kolem obchodní války a kolem brexitu,” uvedl ekonom Timme Spakman ze společnosti ING. „Na evropský obchod mělo dopad i zpomalení německého průmyslu, protože němečtí výrobci místo dovozu nových polotovarů čerpají zásoby,” dodal.

Slabý výkon zahraničního obchodu představuje významnou brzdu hospodářského růstu v Evropě. Řada evropských ekonomik je totiž na obchodu silně závislá, upozorňuje FT.

Přední centrální banky v reakci na zpomalování hospodářského růstu a útlum obchodu v posledních měsících přikročily k uvolňování měnové politiky, to se však podle analytika Adama Slatera ze společnosti Oxford Economics ještě neprojevilo a vyhlídky pro blízkou budoucnost zůstávají nepříznivé. „Jakékoli zlepšení situace v obchodu se zdá být křehké a omezené,” uvedl Slater.

Evropská centrální banka (ECB) se v září rozhodla podpořit ekonomiku eurozóny snížením depozitní úrokové sazby hlouběji do záporného pásma a obnovením nákupů dluhopisů. Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny se v letošním třetím čtvrtletí zvýšil pouze o 0,2 procenta, což je stejné tempo jako ve druhém kvartálu. Meziročně eurozóna rostla o 1,2 procenta a celá EU o 1,3 procenta.

Zdroj: https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/zpomaleni-svetoveho-obchodu-ma-nejtvrdsi-dopad-na-eu-40305376?fbclid=IwAR2Og0IYHfM30_U8-rzhQ3UEiCsA3DKNe3CcycyHLEWwpgM8vNi4I2EU3cE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..