Přeskočit na obsah

Daně 2020: Na co si dát pozor a kolik vám zůstane čistého

Nový daňový balíček většinou znamená čerstvý průvan v naší peněžence. I změny daní v roce 2020 nejsou v tomto směru výjimkou. Na druhou stranu byly letos zvýšeny i některé státní dávky. V mzdové kalkulačce si spočítejte, kolik budete mít letos čistého a přečtěte si, jaké jsou další změny daní v roce 2020.

Čistý příjem

Pro většinu lidí jsou nejvíce vidět daně, které nám stát strhne přímo z naší výplaty. Jedná se o daň z příjmu, která činí 15 % z takzvané superhrubé mzdy, což jsou celkové náklady, které za nás platí zaměstnavatel.

Svůj měsíční příjem si můžeme zvýšit pomocí několika daňových slev. Základní sleva na dani, kterou uplatňuje každý, je sleva na poplatníka, která činí 2 070 Kč měsíčně. Pro tuto slevu není potřeba nic dokládat. Další výraznou slevou na dani z příjmu je sleva na děti. Na každé dítě si můžeme každý měsíc odečíst z příjmu slušnou částku. Na jedno dítě jde o 1 267 Kč měsíčně, na druhé 1 617 Kč a na třetí a každé další 2 017 Kč. Na tuto daňovou slevu máme nárok až do 26 let dítěte, pokud se celou dobu připravuje na zaměstnání, tedy chodí do školy. Pozor na to, že tuto slevu může uplatnit pouze jeden z rodičů.

Další měsíční slevy si mohou uplatnit studenti, držitelé průkazu ZTP/P a samozřejmě lze snížit daně i  za různé stupně invalidity.

Daňové odpočty, které jde odečíst z daní jednou za rok, určitě nezapomeňte uplatnit v blížícím se daňovém přiznání. Jedná se o slevy za manžel/manželku, odpočty za finanční produkty nebo třeba za darování krve.

Daně 2020

Změny daní v roce 2020 se týkají několika oblastí a veřejnosti byly představeny pod záminkou, že nás stát bude opět o něco lépe chrání. O jaké změny se tedy jedná?

Spotřební daň na tabák a alkohol

Česká republika patří podle odborníků k největším konzumentům cigaret a alkoholu v Evropě. Zvýšení spotřební daně na toto zboží je předkládáno jako zvýšení motivace pro obyvatele, aby jejich spotřebu omezily. Otázkou zůstává, jak je toto opatření účinné a jestli například náruživí kuřáci nepoohlédnou po levnějších cigaretách třeba na černém trhu. Jisté je, že zvýšení daně, přinese do státního rozpočtu slušný příjem navíc. Na krabičku cigaret se očekává zdražení asi o 9 – 13 Kč a na půllitr silné lihoviny půjde cca o 10 Kč.

Daň z hazardu

V této oblasti si stát došlápl loterie, kde se zvýšila sazba z původních 23 % na 35 %. Zcela nově je také zdaněn příjem z hazardních her nad 1 milion Kč, který nově podléhá klasické dani z příjmu, tedy 15 %. Podle ministryně financí je nelogické, aby byla výhra posuzována jinak, než třeba příjem ze zaměstnání. Je ale možné, že si berní úřad prostě uvědomil, že šťastný výherce vysoké částky už pracovat nebude a tím pádem by stát o daň z jeho příjmu přišel.

Snížení DPH

Pozitivní je naopak snížení daně z přidané hodnoty (DPH) u některých výrobků a služeb z 21 na 10 %. Nižší DPH bude u vodného a stočného, kadeřnických a holičských služeb, knih, stravovacích služeb (včetně točeného piva), domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany nebo oprav obuvi, oděvů a jízdních kol. Jestli to ovšem povede ke zlevnění těchto služeb je velkou otázkou. Spíše to bude znamenat úlevu pro podnikatele v těchto oborech v souvislosti s poslední vlnou zavádění elektronické evidence tržeb (EET).

Dávky od státu

Krom změn v daních došlo s počátkem roku 2020 také ke zvýšení některých dávek od státu. Zejména se navýšil rodičovský příspěvek z původních 220 000 Kč na 300 000 Kč (u vícerčat na 450 000 Kč). Toto zvýšení se týká i rodin, které rodičovskou momentálně pobírají. Bohužel zůstaly vyloučeny rodiny, které mají dítě ve věku do 4 let, ale rodičovskou do konce roku 2019 dobraly.

V roce 2020 se zvýšila také minimální mzda, která vzrostla o 1250 Kč na 14 600 korun měsíčně. Valorizovány byly i starobní důchody, které v průměru vzrostou o 900 Kč měsíčně.

Zdroj: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-domaci-ekonomka/633002/dane-2020-na-co-si-dat-pozor-a-kolik-vam-zustane-cisteho.html

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..